/ Allmänt /

Efter regn kommer sol och tvärtom

Idag regnar det i Ningbo. Och inte lite, det öser ner. Leran skvätter och till och med myggorna sitter nog och kurar i någon buske i avvaktan på torrare väder. Eftersom svärmor med make spenderar förmiddagen på spa med oljemassage passar jag på att skriva några ord om de skolbesök vi gjorde i Chicago, vilket var poängen med hela resan (även om mycket annat också hanns med).

Vi besökte 10 skolor, mestadels motsvarande låg- och mellanstadieskolor (elementary schools), och överallt blev vi otroligt väl mottagna. Både elever, rektorer och lärare berättade stolt om sina verksamheter och vi blev helt överväldigade av hur väl insatta precis alla var i allt. Elvaåriga elever guidade oss runt som värsta proffsen, och de var så oerhört kunniga och duktiga på att konversera.

Dessutom var väggarna fulla av manifestationer, värdegrundstankar, elevarbeten, ledstjärnor och andra typer av visdomsord - absolut något att ta efter! Att det sedan precis som i Sverige finns mycket av provhets och funderingar kring om det man lär ut verkligen är det som behövs i framtidens samhälle är en annan sak. Vi tog till oss av det positiva och kände alla att svensk skola definitvt skulle må bra av lite mer ordning och reda (nu låter jag som Björklund, jag vet) och bättre struktur. För egen del är jag både förvånad och inspirerad!





Summa summarum: Hög måluppfyllelse på studieresan!
Nästa blogginlägg ska handla om bluesklubbsbesöket - det var också en erfarenhet som gav mersmak!

Nu förmiddagskaffe i lugn och ro med nybakad kanelbulle (så himla fantastiskt lyxigt att komma hem till en frys full med bullar - tack svärmor!) och ett avsnitt av världens bästa tv-serie; Mad Men. Livsnjutning!
#1 / / Anita PS:

För övrigt anser jag att skolan ska förstatligas! Ordning och reda ger studie- och arbetsro, tänk om personalen på en vårdcentral skulle bete sig som eleverna i skolan?

#2 / / Yvonne S:

Kan inte låta bli att kommentera...Ordning och reda (= studie- och arbetsro samt positivt socialt klimat)tror jag kommer automatiskt om det är en struktur som alla (personal, elever och föräldrar) känner sig väl förtrogna med.

Det är så härligt att följa din blogg och se att du har det bra :-). Kram!

#3 / / Mormor Monika:

Lärare 1964 och sedan i skolvärlden som undervisande lärare blandat med andra yrkesroller ända till 2008 är vi många äldre som förbannat Göran Persson och kommunaliseringen av skolan. Det var bättre förr i många avseenden, dock inte i alla!

Vuxna måste ta vuxenansvaret i de flesta situationer och konflikter är inte farliga!